[O1] Wskazania termometru - da się wyregulować?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ksmp
    Drive
    • 2008
    • 40

srednio gazu pali mi 12-13. Na trasie 10. Maksymalnie, to ok 15 gazu. Jezeli chodzi o benzyne, to -20% od podanych wartosci.

yoschua, chyba masz cos popsute
  • alfee
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 2583

Szukałem, ale nie znalazłem takiego problemu, więc pytam. Czy da sięwyregulować VAG-iem wskazanie termometru na wyświetlaczu na szafie? Bo mnie (z obserwacji i porównań) zawyża temperaturę o około 2 stopnie. Może jest jakaś metoda na skorygowanie tego błędu VAG-iem?
    Alfee
    Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
    Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• koja86
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 3178

Zamieszczone przez alfee
      zawyża temperaturę o około 2 stopnie.
      Nie kombinuj jest zwłoka na termometrze do zachowania odpowiedniej histerezy .Wyczyść czujnik z syfu i wtedy sprawdź co pokaże jest w prawej kratce zderzaka.
      Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• alfee
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2583

Spróbuję wyczyścić. Moż rzeczywiście to coś da. A że czujnik ma sporą bezwładność, to wiem, ale mogę jechać nawet 100 km i mam temp wyższą niż w innych samochodach wskazuje. Zresztą sam widzę, że np jest lód, szron a ja mam (+)1,5 a w innych autach mają (-) 0,5-1 w zależności jak wyskalowane termometry.
        Alfee

Komentarz

• koja86
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 3178

alfee, zobaczjak wtyczka jeszcze wygląda może być zaśniedziała i to będzie powodowało większy błąd
          Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• Babka_Kiepska
            Rider
            S_OCP Member
            • 2007
            • 315

Zamieszczone przez alfee
            Bo mnie (z obserwacji i porównań) zawyża temperaturę o około 2 stopnie.
            Ale na podstawie jakich wskazań ?? Tablic z pobocza drogi ?? Czasami faktycznie różnica miedzy tym co jest wyświetlane, a co jest na szafie różni sie diametralnie, ale przy następnej tablicy jest oki. Czyli tzw. błąd pomiaru.
            Zresztą często jak jeździmy po spotach lub na dalsze spoty na CB, też porównujemy wskazania temperatury zewnętrznej w naszych czeszkach i uwierz, każdy z nas ma wskazywaną w danym momencie inną temperaturę i rozbieżność właśnie się mieści w granicach +/- 2 st.C.
            Zalecenia od koja86, jak najbardziej wskazane, dla rozwiania wątpliwości.
            O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil

SKODA OCTAVIA Sales Sheet 1950'S k

Komentarz

• alfee
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2583

Babka_Kiepska, Pisałem, że w innych autach. A nie na tablicach, bo te kłamią jeszcze bardziej niż mój termometr. A sprawdzam zawsze przez CB właśnie. I nie tylko skody odpowiadają, więc jak większość odpowiada tak samo a ja mam 2 stopnie więcej, to mam podstawy przypuszczać, że zawyża. Poza tym (też pisałem) kałuże zamarzają a ja mam powyżej zera.

koja86, sprawdzę Twoje zalecenia czyli czyszczenie czujnika i wtyczki.
              Alfee

Komentarz

• Babka_Kiepska
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 315

Zamieszczone przez alfee
                Babka_Kiepska, Pisałem, że w innych autach.
                Ok akurat pisałem i nie odświeżyłem stronki ... zwracam honor :P
                O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil

SKODA OCTAVIA Sales Sheet 1950'S k

Komentarz

Pracuję...