Szukałem, ale nie znalazłem takiego problemu, więc pytam. Czy da sięwyregulować VAG-iem wskazanie termometru na wyświetlaczu na szafie? Bo mnie (z obserwacji i porównań) zawyża temperaturę o około 2 stopnie. Może jest jakaś metoda na skorygowanie tego błędu VAG-iem?
Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Nie kombinuj jest zwłoka na termometrze do zachowania odpowiedniej histerezy .Wyczyść czujnik z syfu i wtedy sprawdź co pokaże jest w prawej kratce zderzaka.
Spróbuję wyczyścić. Moż rzeczywiście to coś da. A że czujnik ma sporą bezwładność, to wiem, ale mogę jechać nawet 100 km i mam temp wyższą niż w innych samochodach wskazuje. Zresztą sam widzę, że np jest lód, szron a ja mam (+)1,5 a w innych autach mają (-) 0,5-1 w zależności jak wyskalowane termometry.
Alfee
Bo mnie (z obserwacji i porównań) zawyża temperaturę o około 2 stopnie.
Ale na podstawie jakich wskazań ?? Tablic z pobocza drogi ?? Czasami faktycznie różnica miedzy tym co jest wyświetlane, a co jest na szafie różni sie diametralnie, ale przy następnej tablicy jest oki. Czyli tzw. błąd pomiaru.
Zresztą często jak jeździmy po spotach lub na dalsze spoty na CB, też porównujemy wskazania temperatury zewnętrznej w naszych czeszkach i uwierz, każdy z nas ma wskazywaną w danym momencie inną temperaturę i rozbieżność właśnie się mieści w granicach +/- 2 st.C.
Zalecenia od koja86, jak najbardziej wskazane, dla rozwiania wątpliwości.
O-I '02/03-1,9 TDI ICE - UNIDEN PRO 520 XL + WILSON Little Wil
Babka_Kiepska, Pisałem, że w innych autach. A nie na tablicach, bo te kłamią jeszcze bardziej niż mój termometr. A sprawdzam zawsze przez CB właśnie. I nie tylko skody odpowiadają, więc jak większość odpowiada tak samo a ja mam 2 stopnie więcej, to mam podstawy przypuszczać, że zawyża. Poza tym (też pisałem) kałuże zamarzają a ja mam powyżej zera.
koja86, sprawdzę Twoje zalecenia czyli czyszczenie czujnika i wtyczki.
Alfee
Komentarz